Банални съвети=полезни съвети?

Categories Кариери, Последни

Всеки ден се сблъскваме с афоризми, цитати на известни личности и навици, които те прилагат и твърдят, че са в основата на успеха им. Но дали всъщност е така? Ще споделим с теб 10 съвета/навика, които открихме в нета и сме убедени, че си чувал всеки един от тях. Но прилагал ли си ги реално? Не за ден или два, а за период, в който да усетиш промяна или липсата на такава. Ето ги и тях:

1.Излез от зоната си на комфорт

Причината, поради която се чувстваме така удобно в зоната си на комфорт е че не поемаме никакви рискове по този начин. Когато живеем в зоната си на комфорт, се превръщаме в хамстери, които се въртят на колело, отново и отново, в постоянен кръг, но не отиваме наникъде с живота си.

2.Преди да действаш, научи

Ако спрем да учим, тогава единственото, което можем да направим е да се примирим с това, което вече знаем; ако се примирим с това, тогава сме обречени да не разширим кръгозора си по никакъв начин. Да разшириш кръгозора си е основна есенция по пътя към успеха. След като нашите умове постоянно изискват да научаваме нещо ново, не трябва да спираме да търсим нови възможности за знание.

3. Не се страхувай да молиш за съвет или помощ

Да помолиш за съвет или помощ, невинаги е лесно. Мислим си, че имаме същите възможности като останалите и понякога се чувстваме несигурни и зависими, затова решаваме да не помолим и да се справим сами. Но това може сериозно да попречи да достигнем пълния си потенциал, защото съвета, от който имаме нужда, може да бъде даден от някой, който вече го знае.

4. Не се изгубвай в малките детайли

Ако се фокусираш прекалено върху по-малките детайли, свиваш способността си да виждаш как всичко се свързва заедно. Голяма част от живота ни зависи от връзките, които правим с другите и със себе си. Ако се изгубим в малкия детайл, това е като да липсват парчета от пъзел. Как е възможно да решим това?

5.Не мултитасквай
Когато мултитаскваш, поставяш лимит на възможността да се фокусираш напълно върху една конкретна задача. Успешните хора използват таланта си и възможностите, които имат като се фокусират върху една-единствена конкретна задача.

6.Не се самозалъгвай

Да се самозалъгваш е едно от най-лесните неща, които можеш да направиш. Но е много по-трудно да приемеш проблемите без да търсиш оправдания. Успешните хора разбират, че ще срещат проблеми – както вътрешни, така и външни.

7.Не се притеснявай да искаш обратна връзка

Обратната връзка е важна, защото ти дава различен погледн над конкретната ситуация. Понякога нямаш възможност или ти е трудно да видиш отговора, който е точно пред теб. Но когато някой ти даде обратна връзка, това ти позволява да видиш нещата от гледната точка на някой друг.

8.Не следвай, води

Има два типа хора – такива, които водят и такива, които следват. Тези, които са успешни водят групата.
Успешните хора не са успешни, защото са попаднали там случайно. Те не следват някой, който да достигне финала. Те създават свой собствен път, който да ги отведе до крайната цел и това, което желаят.

9.Не оставяй миналото ти да определя настоящето ти

Миналото е нещо, което не можем да променим, а и не трябва, защото без него нямаше да получим уроците, които е било нужно да научим. Затова позволявай на всяка грешка да бъде ценен урок, който да те научи, но все пак го остави в миналото, където му е мястото.

10.Не се обграждай от негативни хора

Когато си обграден от негативни хора достатъчно дълго, то не е нужно много време, за да започнеш да виждаш нещата по същия начин и да изгубиш визия над мечтите си. Успехът е най-вече въпрос на начин на мислене и ако си обграден от хора с негативно мислене, животът ще те награди с негативни последици, с които да се справяш.

Има доста резон във всеки един от тези съвети, но дали те ще ти гарантират успех сами по себе си? Едва ли. Пътят към успеха е нещо доста специално, особено ако се има предвид, че всеки човек има различно разбиране за „успех“. Но определено тези съвети или поне част от тях са нужните инструменти за основата на този нелесен път.

mm
Дара е завършила бакалавър по "Мениджмънт" и
в момента работи в сферата на човешките ресурси. Ентусиазмът й се простира също така към дигиталния маркетинг, социалната психология и личния брандинг, както и към мини-йоркширските териери.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *