Значи искаш да промениш света?

Categories Истории

Значи искаш да промениш света, а? От малки израстваме с представата, че можем да направим нещо различно и да оставим нашия отпечатък в историята. Растем с идеята, че можем да сме “рок звезди” в това, с което се захванем и да трупаме слава и богатства. Подражаваме на известни личности, колкото и нелепо да изглежда това в очите на някой по-възрастен. Опитваме се да изпреварим времето и да пораснем по-бързо отколкото трябва. Всичко това до един момент, в който се оказва, че тези утопични представи може и да не се сбъднат.

Е, как така? Нали планът беше докато стана на 20 и нещо вече да съм милионер?

Сблъскваме се с работа, със сметки, с проблемите при избора на кариера и какво ли още не. Всяко едно от тези неща до известна степен те обезсърчават и потискат мечтите ти. Винаги си искал в петък вечер да излизаш с международния си паспорт в джоба, а не с притеснения относно следващата си заплата. Виждаш, че нещата не са толкова прости колкото са изглеждали преди и всъщност да го играеш възрастен не е толкова вълнуващо, колкото си си мислел.

Хората, на които си се опитвал да подражаваш по един или друг начин ти се виждат като още по-големи супергерои, които са направили невъзможното и са успели да постигнат мечтите си, въпреки всичките трудности и проблеми. Оставяйки времето да си тече, с надеждата, че успехът ще дойде една понеделник сутрин, дълбоко се залъгваме, че ситуацията е извън нашия контрол. Ако чакаме някой да ни почука на вратата със златната възможност, може да дочакаме единствено замерващия от топлофикация. Може би, всеки до някаква степен се надява, че в някакъв момент от живота му ще има една повратна точка, в която ще направи решението на живота си и всичко ще тръгне рязко нагоре към звездите. Е, с риск да разбия сърцата на четящите – няма да стане.

Успехът не е следствие на едно едничко решение в даден момент, което да те изпрати на върха (всяко правило има изключения). Той е резултат от малките решения, които взимаме всеки един ден. Дали днес да изляза или да остана да прочета нещо и да стана по-добър. Дали ще се концентрирам или ще кисна във Фейсбук и после ще се чудя защо съм бил непродуктивен. Дали ще изям тези два еклера и после ще се чудя, защо нямам коремна преса като на Лазар Ангелов.

Нещата, които правим се натрупват – и добрите и лошите. Едно малко решение само по себе си няма тежест, но повтаряно всеки ден в рамките на една година със сигурност ще има сериозни отражения върху нас. Нека за пример да дадем какво става, когато ударим една топка за голф. В зависимост от това къде точно я ударим, тя може да излети на съвсем различно място. Два милиметра разлика в посоката на удара, могат да имат 20 метра разлика отстояние при полета на самата топка. Същото е и с решенията, които взимаме всеки един ден. Всичко, което правим се отразява върху живота ни в дългосрочен план, било то добро или лошо, за това много внимавайте как удряте топката. Едно решение, което изглежда незначително, с годините може да донесе до много големи разлики (цели 20 метра).

 

За да станеш успешен за една нощ трябват години

Много успешни личности стават известни и забогатяват някак изведнъж. Никой не говори обаче за годините непризнат труд, който са положили преди да стигнат там където са в момента. Ако се вгледаме по-подробно в живота на идолите ни, ще видим точно това. Правили са много опити и не са се отказвали, дори когато не са получавали признателността, която получават в момента. Още по-важното е, че не са спирали да се развиват. Както Рим не е бил построен за един ден, така и никой няма да промени света за същото време. Както казва Conor McGregor – няма някаква тайна, просто трябва да си в залата всеки ден и да положиш работата, която се очаква от теб.

Няма да научиш всичко, което искаш изведнъж. Това, което можеш да направиш е да полагаш ежедневни усилия, които да те приближават към целта, която си си избрал. Постоянството е това, което отличава великите от посредствените. Така, че приеми успеха за маратон, а не за спринт и внимавай как удряш топката за голф!

 

mm
Алекс Кондов е програмист, работил за различни стартъпи. От скоро участва в развитието на стартираща компания в сферата на земеделието. Извън това блогва и вдига тежки неща в залата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *