Как да напишем супер badass CV

Categories Кариери

Какви са целите на CV-то?

Да бъде твоята врата към желаното интервю, да продаде уменията ти и да докаже, че точно ТИ си човекът за конкретната позиция.


Да си представим за момент някоя известна книга и любим герой в нея. Сетих се веднага за  “Игра на тронове” и Тирион Ланистър. Помисли и ти!  Сега да си представим, че ние сме героя. Ако се представим като такъв, то е много важно да разберем и опишем именно най-добрите си качества и тези, които ни правят уникални. Разбира се, тук е важно да отбележа, че те трябва да отговарят с изискванията на фирмата, за която кандидатстваме. В противен случай, ще изглежда, че просто се хвалим. Идеята на тази статия е да разкажа на кратко за 3те вида CV. Да, точно така! Три! Но няма да казвам стъпка по стъпка как да си пишете автобиографията, тъй като човек не трябва да бъде ограничаван с някакви рамки, а да събуди креативността си и да бъде максимално себе си.

 

Видове автобиографии

Нека започнем с първата – хронологична автобиография.

Идеята на този тип CV е да покаже растеж в кариерата. Този формат е най-често срещания, но и най-неудачно използвания. Защо? – Определено не е подходящ за тези, които си търсят работа за първи път или са сменяли прекалено много такива. Хронологичната автобиография е добър избор за всички кандидати, които нямат големи прекъсвания в работната си история.

 

Вторият вид автобиография е функционалната.

Този тип CV има за цел да акцентира върху конкретни (функционални) силни страни (опит в продажбите, в маркетинга, в дизайна, в програмирането и т.н.). Тя е подходяща за хора, които си търсят работа за първи път и нямат богат професионален опит, но за сметка на това имат голям опит в други сфери като доброволческа работа, участие в различни проекти, които са допринесли за придобиването на нови знания и качества. За разлика от хронологичното при функционалното CV кандидатът набляга на качествата и професионалният и/или житейски опит, тук не е нужно да описвате всички компании, за които сте работили и длъжности, които сте заемали, ако има такива. А само тези, които ще ви покажат в най-добрата възможна светлина пред конкретната фирма, за която кандидатствате. 

 

Третият вид автобиография e целевата.

Тя се прилага, когато кандидатствате за конкретна позиция в конкретна фирма. Много е важно в този случай да сте добре запознати със самата фирма. Освен това е подходящ избор, когато тепърва започвате кариера или пък желаете да се ориентирате към друга сфера, различна от сегашната, с която сте се занимавали. Идеята на този тип автобиография е да създадете впечатление. В нея описвате точните качества, които ви правят идеалният кандидат за конкретна позиция в конкретната фирма.

 

Сами по себе си тези три вида автобиографии съдържат една и съща основна информация, но от начина, по който ще я поднесете зависи бъдещия ви успех.

А сега и няколко tips:

#1 Забравете за формите за попълване в сайтовете за търсене и предлагане на работа. Създайте нещо свое, било то с темплейт в някой сайт (Пример: https://enhancv.com/) или word-ски файл. Бъдете различни и използвайте на макс въображението си. Това ще се забележи. Гарантирам!

#2 Структурата на CV-то е важно да бъде проста – лични данни, образование, трудов опит, лични и професионални умения, интереси, препоръки.

#3 Направете си подходящ мейл. Имейли като sladkaaa94@abv.bg или krasituuuu699@gmail.com правят изключително лошо впечатление, както можете да си представите. Добър пример са: ivan_ivanov@gmail.com или vanya.petrova@gmail.com

#4 Избягвайте дупките в CV-то си, ако има период, в който не е описано дали сте учили или работили, хората ще се зачудят какво сте правили тогава и защо не сте го споделили. Това ще предизвика известни съмнения и е доста вероятно да не звъннат за интервю.

#5 Добре е при всяко кандидатстване да пишете нова автобиография или да ъпдейтвате старата. Освен това е добре да бъде събрана в една страница, бъдете конкретни и откровени.

#6 Използвайте мощни думи като: управлявам, продавам, организирам, изобретявам, усъвършенствам, оптимизирам, разработвам, подобрявам, оценявам, изграждам, контролирам, внедрявам.

#7 Напишете мотивационно писмо към автобиографията си, дори да не се изисква в обявата. Това ще ви издърпа с една крачка напред пред останалите кандидати и ще покаже, че освен голямо желание имате и по-обширен поглед над нещата и не сте “случаен минувач”. (В следващата статия ще ви кажем подробно как да напишете добре структурирано мотивационно писмо за работа.)

#8 Споделете автобиографията си със своите близки и приятели, предизвикайте ги да бъдат честни с вас и да споделят какви според тях са силните ви страни, които е добре да изтъкнете, ако вече не сте го направили.

#9 Ако силно желаете позицията, за която кандидатствате – отидете на крака до фирмата. Личният контакт и огромното желание ще накарат хората от организацията да се впечатлят и да ви запомнят.

#10 Ако прилагате снимка към автобиографията си, то постарайте се да не бъде селфи или от бала. Както се казва: „По дрехите посрещат, по ума изпращат“ и снимката е едно от първите неща, които се забелязват, когато някой оценява CV-то ви.

#11 От голямо значение е CV-то да е визуално добре изглеждащо, независимо дали сте поставили малко цвят или фон зад текста – това не трябва да се подценява. Но не забравяйте, че основното и най-важно нещо е съдържанието, отделете 80% от изготвянето на CV за него и оставете 20-тина за визуализацията.

#12 Не се отказвайте! – това е най-важното условие. Понякога се случва да отговаряте на изискванията, да сте положили наистина много старание в изготвянето на автобиографията, но въпреки това да не ви се обадят за интервю или да не бъдете нает. Това не трябва да ви спира!

Не забравяй каква е крайната цел!

Ето и няколко визуални примера за CV от личния архив:

Примерно CV #1

Примерно CV #2

А сега е твой ред! 🙂

 

mm
Дара е завършила бакалавър по "Мениджмънт" и
в момента работи в сферата на човешките ресурси. Ентусиазмът й се простира също така към дигиталния маркетинг, социалната психология и личния брандинг, както и към мини-йоркширските териери.

2 thoughts on “Как да напишем супер badass CV

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *