Как да научаваш нещо ново всеки ден?

Categories Кариери

Какво е най-важното качество, за да станеш успешен? Тук някой би казал, че в зависимост от сферата, в която се развиваш, те могат да бъдат различни. Боксьорите разчитат основно на физическите си качества, софтуерните инженери наблягат на логическото си мислене, а мениджърите на уменията им свързани с общуване и делегиране на отговорности. Доколкото тези сфери са напълно различни и изискват различна подготовка, има едно умение (ако може да бъде наречено такова), без което никога няма да стигнеш до желаното ниво като професионалист, а именно постоянно да учиш нови неща.

Всеки боксьор, който не се развива ще стане предсказуем за опонентите си и рано или късно ще бъде победен. Един инженер, който не е в крак с новите технологии и не развива мисленето си, ще изостане и няма да бъде толкова ценен като специалист. А един мениджър, който изгуби комуникацията с екипа си, ще загуби и тяхното доверие и уважение. Факт – света около нас се мени постоянно и времето, в което излизаш от университет с всички знания, които ще са ти нужни до края на живота ти е минало отдавна. Ако не си в крак с нещата и не се развиваш, рано или късно се превръщаш в динозавър и тези, които не са спрели да “еволюират” ще заемат мястото ти.

Стигнах до извода, че, за да си конкурентоспособен, да се отличаваш и винаги да си в топ 1%, трябва да влагаш много време в личното си развитие. Да, но всички имаме забързано ежедневие, правим много неща и работим по 10-12 часа на ден. Взимайки всичко това предвид е много трудно да отделиш време за четене и упражнение. Дори и да имаш желанието, понякога умората си казва тежката дума.

Тъй като винаги се опитвам да оптимизирам както “load time”-а на приложенията, които правя, така и дейностите, които извършвам всеки ден, намерих няколко начина да вмъкна ученето в работния си ден. А именно чрез подкастове, онлайн курсове и интересни събития.

Подкастове

Всеки от нас прекарва част от деня си в пътуване. Било то до работа, университет или училище, имаме едно фиксирано време, което сме отписали като не-продуктивно. Да, винаги можеш да слушаш музика и да си добавиш soundtrack към рутинните гледки, които виждаш ежедневно. Винаги ме е ядосвало това, че не мога да свърша нищо полезно, ходейки към работа, нито пък да намаля времето, за което го правя. Поне докато не открих подкастовете.
Това са радио предавания на различни теми, които можеш да свалиш на телефона си. Има изключително изобилие от съдържание, като можеш да намериш подкастове свързани с програмиране, предприемачество, маркетинг, икономика и каквото друго можеш да си помислиш. Определено това е идеалният начин да оползотвориш времето си и да дадеш добър старт на деня.

Онлайн курсове

Когато искаш да развиеш уменията си е важно да има от кого да се учиш. Посещението на курсове на място е изключително ангажиращо, отнема много време и не гарантира качество на информацията, която ще получиш. Именно заради това, много хора прибягват към обучение посредством онлайн уроци.
В сайтове като Udemy, Udacity, Coursera и Edx, можеш да намериш много пълни курсове на всякаква тематика от топ университети, ако не безплатно, то на много ниска цена. Повечето от тях са разбити на малки видеа от по няколко минути, което ти позволява да учиш със свой собствен ритъм, а не да правиш 3-часови маратони след работа. Можеш да си пуснеш няколко урока, докато хапваш, вместо пасивно да приемаш телевизионния bullshit.

Събития

Ако се намираш в някой от по-големите градове със сигурност около теб се организират интересни събития, било то на тема предприемачество, IТ или нещо в този ред на мисли. Дори и да не са точно в твоята сфера на интерес, можеш да комбинираш социалната активност с това да научиш нещо интересно и да разшириш малко начина, по който гледаш на света.
Като програмист и работохолик на пълен работен ден, посещаването на такива събирания ме откъсва за малко от напрежението, дава ми периферни знания и ме среща с хора, които мислят като мен.

Каквото и да правиш не спирай да се развиваш, следи трендовете и уплътни празното време с нещо полезно. Не стой на едно ниво, за да не станеш като многото, които говорят за силните си години в минало време.

mm
Алекс Кондов е програмист, работил за различни стартъпи. От скоро участва в развитието на стартираща компания в сферата на земеделието. Извън това блогва и вдига тежки неща в залата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *