Как да се подготвим за интервю

Categories Кариери

Добре. Подготвили сме си автобиографията, написали сме си мотивационното писмо, остана само още една подробност – как да се подготвим за интервю или с други думи за “финалната битка”.

Както във всичко останало, така и в този случай е хубаво да дадем, за да получим. А именно да отделим време, за да се представим възможно най-добре на предстоящото интервю, с което да си спечелим вакантната длъжност. Затова още преди да сте започнали, помислете добре – колко силно желаете тази позиция?

В тази статия ще споделя за тънкостите при подготовка за интервю, няколко коварни въпроса, които често се задават, как да четете по офис обзавеждането и обстановката отвътре, за да разберете компанията и стратегиите за максимално добро представяне като  използвате soft-skills.

Обикновено след изпращане на CV получаваме обаждане, в зависимост от фирмата е възможно да се зададат няколко въпроса по телефона или просто да ни информират, че сме одобрени за следващото стъпало.

 

Когато получите обаждането…

 • Бъдете позитивни и ентусиазирани (без да прекалявате) за възможността да бъдете интервюирани
 • Запишете си датата и часа за насроченото интервю
 • Запишете си името, позицията и отдела на човека, който ще ви интервюира. (Обикновено това е HR мениджърът на фирмата.)
 • Попитайте дали трябва да носите нещо специфично за срещата, което интервюиращият би желал.
 • В краят на разговора, бъдете сигурни да благодарите на човека отсреща и да потвърдите часа и датата (Например: Благодаря Ви, г-жо Иванова, с нетърпение очаквам срещата ни в понеделник (16 януари) в 11ч.)

 

Преди интервюто…

Честито! Вече имате насрочена среща за интервю, сега е време да си напишете домашното…

 • Първото нещо, което трябва да направите, макар и при кандидатстването да сте, е да отворите сайта на компанията, за да разберете културата, ценностите, продуктите/услугите, които предлага и предизвикателствата, пред които се изправя.
 • Проучете конкурентите на фирмата, силните и слабите й страни. (Това ще ви улесни при отговарянето на въпроси, при задаването на такива от ваша страна, а и да разбере дали наистина искате да работите за тази фирма)
 • Потърсете в търсачката новини за фирмата, проверете дали имат фейсбук страница и linked-in (ако нямате linked-in профил – направете си още сега!), от който пък можете да разгледате хората, които работят в компанията и да добиете по-голяма представа за екипите и типажите хора, които са във фирмата.
 • Подгответе и репетирайте отговорите на типичните въпроси по време на интервю 
 • Направете списък с въпроси, които бихте искали да зададете на интервюиращия. От една страна ще добиете по-ясна представа за фирмата, от друга това ще впечатли човека срещу вас и ще забележи, желанието и искрения ви интерес към фирмата.
 • Напишете на един лист минали успехи, които сте постигнали и бихте могли да споменете
 • Разгледайте снимки на хората във фирмата и самият офис. Има ли нещо специфично в начина на обличане, цвета на дрехите, цвета на офиса. Понякога обстановката и обкражението във фирмата говори много за нея. Ако логото е синьо, офисът е със сини мебели или пък мениджърите спазват кодекс на облеклото в синьо, то непременно е добре да подготвите своя имидж според това. (макар да звучи пресилено, тази малък хак може подсъзнателно да подейства на интервюиращия).
 • Подгответе своята асансьорна реч – (Кратка самопрезентация – Кой, какво, как и финал. Като трябва да се съберете в 20-30 секунди. Важно е, когато се представяте да кажете и двете си имена, така ще е по-лесно да бъдете открит онлайн. Обяснете какво правите, както в мотивационното си писмо, но максимално кратко и запомнящо се и накрая – финал. Най-добре е речта да завършва с отворен въпрос, така е много вероятно разговорът да продължи)

 

По време на интервюто…

Не забравяйте, че създавате впечатление от първия момент, в който влезете до ръкостискането за довиждане!

 

 • Добър външен вид! Може да звучи супер мейнстрийм, но “по дрехите посрещат, по ума изпращат”. Погрижете се за вида си, това ще покаже, че имате уважение както към себе си, така и към отсрещния човек. (Bonus tip: Не пренебрегвайте факта, че първото впечатление за вас може да дойде от социалните мрежи като facebook и linkedin)
 • Отидете с 20тина минути по-рано, така ще имате време да се запознаете с обстановката отвътре. Наблюдавайте служителите – на каква възраст са, как се обличат, усмихнати ли са? Как са разположени офисите? Усетете атмосферата.
 • Дръжте се с всички приятелски, усмихвайте се (ако има рецепционистка – заговорете я, попитайте я за фирмата. От една страна това ще направи добро впечатление, от друга можете да научите нещо, което ви интересува)
 • Когато влезе интервюиращият или интервюиращите – изправете се и се ръкостискайте с всеки. Гледайте в очите и се усмихвайте. Може да ви се струва глупаво, но това са една от първите най-важни секунди и от тях зависи дали ще бъдете харесан от самото начало. Добрите маниери се забелязват.
 • Още в началото на интервюто ще забележите HR мениджъра или този, който ви интервюира какъв подход има – усмихнат ли е? Сериозен ли е в начина си на комуникация? Постарайте се да се нагодите според техният начин на общуване.
 • Бъдете готови да представите своята асансьорна реч.
 • Споделете за силните си страни и как те се вписват в тяхната компания.
 • Задавайте въпроси, когато сметнете, че е удобно.
 • В краят на интервюто попитайте кога можете да очаквате обратна връзка от тях.
 • Ръкостискайте се отново с всеки един от тях и се усмихвайте. Споделете, че е било приятно за вас и благодарите за отделеното време. (Доста хора пропускат да благодарят накрая на интервюто)

 

След интервюто…

 • Отдели си малко време и премисли стъпка по стъпка как е протекло интервюто и какво би могъл да подобриш
 • Напомни си около 24 часа след интервюто да изпратиш мейл на интервюиращия и да благодариш за отделеното време, а и е добра възможност да напомниш за себе си 🙂
 • Ако не ти се обадят до датата, на която са ти казали, че ще се свържат с теб, за да получиш отговор – ги потърси ти.
 • Ако не си одобрен, помоли за обратна връзка, която да ти помогне да се подобриш

Определено се изисква енергия и време за подготовката при кандидатстване – от автобиография, мотивационно писмо до интервюто. Ако силно желаеш тази длъжност, то усилията ти ще бъдат възнаградени. Дори и да не те одобрят веднага от първото кандидатстване – не се отказвай! 🙂

 

mm
Дара е завършила бакалавър по "Мениджмънт" и
в момента работи в сферата на човешките ресурси. Ентусиазмът й се простира също така към дигиталния маркетинг, социалната психология и личния брандинг, както и към мини-йоркширските териери.

1 thought on “Как да се подготвим за интервю

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *