Личен брандинг – ключът към кариерно развитие

Categories Кариери

Преди да споделя с теб няколко стъпки в изграждането на личен бранд, то е добре да уточня какво всъщност означава това. На прост език личния брандинг е изграждането на имидж. Точно както известните личности, компаниите и дори държавните институции си създават репутация, така и всеки индивидуален човек има такъв. Личният брандинг е всичко, което си – начин на говорене, начин на обличане, действията ти, постовете ти в социалните мрежи, обкръжението ти и прочие.

Доста често не осъзнаваме, че всяко едно наше действие ни помага да изградим или пък да опропастим личния си бранд. Точно затова е важно да се контролира – както когато тренираш и трябва да контролираш приема на въглехидрати, така е добре да контролираш и всичко останало, което те показва като личност, особено ако си в търсенето на работа и желанието за развитие.

 

Ето и 8 съвета как да създадеш лична и професионална същност и да разбунтуваш внимание около себе си.

1.Кой си ти?

Опитай се да отговориш на този въпрос “Кой съм аз?”. По default ще ти дойде първо да кажеш – студент, млад човек, момиче, момче, стажант, програмист и т.н. Но това всъщност са просто етикети. Опитай се да разбереш кои са наистина силните ти страни, които те определят като човек и те правят уникален – говорене пред публика, писане (на блог-постове, стихотворения, разкази), емпатия, умения за преговори, желание за повече знания, умението да учиш бързо, да продаваш и т.н. Използвай тези от тях, които знаеш, че ще ти помогнат за твоето кариерно развитие и намирането на бъдещ работодател.

2.Обясни как миналото ти се вписва в твоето настояще

Никой от нас няма да свърши там където е започнал. С течение на времето твоята кариера и интереси ще минат по различни пътища. Част от това да дефинираш себе си е като разкажеш за еволюцията в твоя живот под формата на история. Тя трябва да е настояща, но да показва какво в миналото е помогнало да събереш този набор от инструменти и знания, които притежаваш в сегашно време и те прави човека, който си.

3.Създаването на стилен подпис

Друг начин да се откроиш от тълпата е като разработиш собствен стил като подпис. Било то цвят в облеклото или какъвто и да е аксесоар, който винаги е част от твоята същност. Това, разбира се, няма да привлече мигновен успех в кариерата ти, но ще бъде повод за създаване на впечатление.

4.Създай впечатление със своята “асансьорна реч”

“Вашият бранд е това, което хората казват за вас, когато не сте в стаята.“

Целта на всеки личен бранд е да остави силно първо впечатление и един от най-добрите начини да направиш това е по време на среща лице в лице.

Един прост начин да се създадеш страхотно първо впечатление е да се разработи убедителна асансьорна реч, което е кратко словесно изявление показващо кой си. Помни,че е важно да бъдеш автентичен, запомнящ се и нахъсан.

5.Създай си онлайн име

Било то под формата на уеб сайт или профил в социалните мрежи (LinkedIn, Facebook), приеми, че това е твоята визитна картичка. В свят като днешния е важно колкото личното, толкова и онлайн представянето.

6.Макар и старомоден, един от най-силните маркетингови методи е “от уста на уста”

В този ред на мисли, в пълна сила важи максимата:

“Този, който е най-видим е най-предпочитан”

Един от най-добрите начини хората да те запомнят е да говорят за теб и това, с което се занимаваш. Ако вече си намерил своята силна страна, след като помисли върху точка 1 е време да накараш хората да говорят за нея.

7.Намери хора, с които имаш близки виждания, цели и вярвания

“Силна мрежа=Професионален капитал”

За укрепване на твоя личен бранд е важно да изграждаш отношения с хора, които имат подобни на твоите интереси и вярвания. Няма нищо по-зареждащо от това да си обграден от хора, които са амбицирани и ти дават нужния стимул и мотивация за развитие, особено в моментите, когато живота ти не е като в приказките.

И тук е добре да споделя с теб цитат, който определено ми е любим и се старая да спазвам с пълна сила:

“Ако си най-умният човек в стаята, значи си в погрешната стая!”

Старай се винаги да си в правилната стая, защото само така ще се развиваш лично, а и професионално.

8.Не се промотирай излишно.

“Ако го кажеш ти е хвалене. Ако го кажат другите, е експертно мнение.”


Една от най-големите клопки, в които хората попадат е прекаленото лично промотиране. Фокусирайки се твърде много върху продажбата на себе си, рискуваш да отблъснеш, вместо да привлечеш хората към себе си.

Точно тук идва и момента да кажа колко важно е слушането. Много често сме в ситуация, в която не слушаме, а чакаме да дойде нашия ред, за да изразим мнение, което очевидно смятаме за правилно. Добре е, обаче, да изслушваме хората срещу нас, защото така ще спечелим доверие, а и винаги има шанса да научим нещо.

Личният бранд се притежава от всеки, но дали ще се развие зависи от теб самия. Както с доверието, така и той се изгражда дълго, но бързо се руши. Ако желаеш да постигнеш целите си, да намериш желаната позиция за работа и да се развиеш, то определено е нужно да се положат усилия и в тази насока. И не на последно място – не губи идентичността си, защото тя със сигурност е уникална 🙂

 

mm
Дара е завършила бакалавър по "Мениджмънт" и
в момента работи в сферата на човешките ресурси. Ентусиазмът й се простира също така към дигиталния маркетинг, социалната психология и личния брандинг, както и към мини-йоркширските териери.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *