Мотивационно писмо за работа – 10 полезни съвета

Categories Кариери

В тази статия ще откриете 10 съвета за това как да напишете супер мотивационно писмо към вашето badass резюме.

Окей, открили сте позицията, за която искате да кандидатствате, подготвили сте си CV-то, сега е време да напишете и кратко писмо. Преди да започнете е добре да се знае, че е важно да се отдели точно толкова време и прецизност в МП, колкото и в CV-то, ако наистина желаете да изпъкнете сред останалите кандидати. Имайте предвид, че за някои позиции кандидатстват по 30-40, а понякога и 50 души и за първоначално интервю се поканват между 7-8 от тях. Не се стряскайте от цифрите, доста от кандидатите пускат кандидатури къде ли не, със стандартизирано резюме и повечето пъти без МП, освен ако не смятате, че:

Уважаеми г-н/г-жа…

Надявам се да бъда нает на позиция… във Вашата фирма, защото бла-бла-бла. Прилагам своето CV и дрън-дрън-дрън.

С уважение,

е мотивационно писмо. На оценяващите кандидатурите са им нужни около 30 секунди, за да преценят дали даден кандидат е подходящ или не. А в някои случаи са дори 8. Затова, ако не сте прочели статията за това как да напишете супер badass CV, то направете го сега и продължете с МП.

Както при резюмето, така е при писането на мотивационно писмо, основното и най-важно е съдържанието и умението ви да продадете качествата си в една страница, ето няколко съвета:

  1. За всяка кандидатура пишете ново МП (точно както при автобиографията така и при писането на мотивационно писмо, е важно да обновявате информацията в него или да пренаписвате ново МП за всяка кандидатура)
  2. Пишете до конкретен човек (Невинаги ще имате тази възможност, но ако ви се предостави информация за вътрешната среда на фирмата и знаете кой ще прочете вашето МП, то непременно пишете именно към него/нея)
  3. Не повтаряйте автобиографията си. (Да, важно е да наблегнете на силните си страни, които са споменати в CV-то, но не и с дословно повторените примери от него. )
  4. Бъдете кратки, около една страничка. Less is more.
  5. Правилото на тройката (“Три пъти мери, един път режи”, “Трите прасенца”, “Тримата братя и златната ябълка”, “минало, настояще и бъдеще”, “начало, среда, край”, “светлина, камера, действие”, макар и да изглежда случайно всъщност не е, човешкото око много лесно разпознава комбинация от три обекта, от друга страна хората са склонни да запомнят от вас от една среща или писмо най-много три неща, което се оказва много ефективно в дадени ситуации, и по конкретно в случая с писането на МП) – 3 абзаца, 3 силни страни и т.н.
  6. Говорете за работодателя си, не за себе си. (Когато пишете се поставете на мястото на работодателя, опитайте се да помислите какво би искал да чуе и какво го интересува наистина)
  7. Както в автобиографията, така и в МП е нужно, дори задължително да използвате мощни думи
  8. Добър външен вид – не пренебрегвайте и най-малкия детайл и основните правила за писане на писмо.
  9. Пратете го като .pdf (Не всеки офис-компютър може да чете .docx или .pages, но на практика всеки може да отвори .pdf файл без структурата на текста да бъде променен, така отсрещният човек ще вижда, точно това, което и вие на своя екран.)
  10. Използвайте ключови думи и такива, които са използвани в обявата за работа (В повечето случаи този, който е писал обявата е и този, който след това преглежда кандидатурите. Подсъзнателно или не, ключовите думи ще му се сторят познати, което в повечето случаи дава малка преднина.)

 

Има две опции за фирми, в които да кандидатствате – българска и международна. Макар основната информация да е една и съща, то трябва да се има предвид, че има тънкости и различия в отправянето на посланието и начина на подреждане на някои фрази, от една страна към българска фирма и от друга към международна. Изключвайки това съветите важат еднакво и за двата варианта.

В следващата си статия ще преминем to the next level и ще ви кажа как да се подготвите за интервю, какво е асансьорна реч и защо е добре да имаме такава под ръка.

 

mm
Дара е завършила бакалавър по "Мениджмънт" и
в момента работи в сферата на човешките ресурси. Ентусиазмът й се простира също така към дигиталния маркетинг, социалната психология и личния брандинг, както и към мини-йоркширските териери.

1 thought on “Мотивационно писмо за работа – 10 полезни съвета

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *