Намери work-life баланс в първата си работа след завършване

Categories Кариери

Работил си здраво, за да постигнеш успехи в университета, състезавал си се с други, за да получиш желаната работа след завършване, а сега се откриваш в положение, в което трябва да работиш здраво, за да отговориш на очакванията на работодателя си, и се чудиш: “Какво се случи със социалния ми живот?”. Звучи ли ти познато? Независимо дали ти харесва или не, много от завършилите се сблъскват именно с това.

Завършилите и служителите на всички на нива, намират за доста трудно постигането на баланс между работа и личен живот, и все пак, това е супер важно. Проучвания открили, че почти ⅓ или 31% от хората между 18 и 24 години казват, че дългосрочната им цел е именно да открият този баланс. Но да се опиташ да си тръгнеш от работа в 18:00, когато шефът ти е поставил важна задача в 17:50, може определено да те накара да почувстваш тази цел за доста невъзможна. Все пак, има няколко неща, които ще ти помогнат да постигнеш този баланс още при първата си работа.

Помисли как работи офисът ти и се съсредоточи върху тези часове от деня

Ако шефът ти обича да започва работа по-рано – започвайки в 8 и тръгвайки си към 18 часа, шансовете да очаква същото от своите служители са доста големи. Дори ако в договорът е заявено работно време от 9 до 18 часа, повечето организации не се придържат към тези часове. Старай се да бъдеш гъвкав с времето си и да се съобразяваш с начина на работа на екипа си.

Макар да не трябва да водиш работното си време до крайности, разбери дали ще добавиш повече стойност като идваш по-рано или оставаш до по-късно. Ако например работиш в сферата на журналистиката, вероятно е да се очаква да си на линия в по-ранните часове, за да си в час с новините за деня. В рекламата и ПР е по-вероятно да се налага да стоиш до по-късно, заради присъствието ти на награди, конференции и друг тип събития. Веднъж опознаеш ли почвата, едновременно в организацията и идустрията като цяло, в която работиш, ще можеш да планираш работата си и да подреждаш времето си по-ефективно.

Не бъди роб на технологиите

Технологията е неизменна част от ежедневието ни, но границата до робството към нея е доста тънка. Важно е да се научиш кога да се изключиш от нея и да не бъдеш бомбандиран от съобщения. Докато е важно да държиш под око работния си телефон например, дори извън работа, е добре да си създадеш време, в което да го изключваш, за да се фокусираш върху други важни аспекти освен работата.

Използвай ефективно времето си на работа

Като завършил студент на първата си работа, може да усетиш натиск от различни части на организацията, но се убеди, че проектите, които поемаш с висока видимост или ценност за бизнеса са тези върху, които влагаш допълнително енергия. Ако имаш възможност да работиш в екип със старши човек от организацията по важен проект, използвай времето да се отличиш и покажеш като ценен кадър. Покажи, че си надежден и способен, направи добро впечатление. Това ще ти помогне да покачиш рейтинга си и да те постави в по-силна позиция за по-вълнуващи и отговорни задачи за в бъдеще.

Не губи връзка с приятели и семейство

Прекарването на време с близки е от решаващо значение за поддържането на баланс между работата и личния живот. Важно е да поддържаш този контакт редовен и да отделяш време в своя график за това. Понякога ще имаш нужда да се изключиш и приятелите ти и близките ти ще ти помогнат за нужната почивка и разпускане, когато натоварването е дошло в повече.

Поддържай физически режим

Ако ти е кеф да си във форма, дори и след като започнеш работа се опитай да си създадеш график, в който да включваш време за тренировка. Дори да не е толкова често, колкото преди. Tренирането ще ти помогне да се разтовариш от ежедневния стрес, като освободиш малко ендорфини, известни още като “хормони на щастието”.

Не бърнаутвай

Ако се чувстваш така, че си на ръба на бърнаута, говори с мениджъра си и обсъдете от къде може да се корени това. Може да имаш прекалено много отговорности и в някои случаи, колега може да ти бъде от полза да се справиш с нужните задачи до крайния им срок. По същия начин може да се окаже, че всички сте в една лодка и напрежението и за другите е твърде голямо, ако организацията има нужда от допълнителен човек или пък че това е решаваща стъпка за бъдещия успех и развитие както на фирмата, така и на хората работещи в нея. Не се опитвай да се справяш с всичко сам и говори с тези, които биха могли да те разберат или да ти помогнат.

Позицията на прясно завършил студент може да се отрази на балансът между работата и личният живот, но също така това е и вълнуващо време, в което си в период на супер бързо обучение. Увери се, че очакванията ти са под контрол за това, което наистина искаш да работиш в определена индустрия, но поддържай добър режим и нужния контакт с близки, приятели и време за тренировки. Никога няма да забравиш първата си работа след университета, затова се постарай да направиш своето време във фирмата незабравимо и се подготви за чакащото те бъдеще.

mm
Дара е завършила бакалавър по "Мениджмънт" и
в момента работи в сферата на човешките ресурси. Ентусиазмът й се простира също така към дигиталния маркетинг, социалната психология и личния брандинг, както и към мини-йоркширските териери.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *