6 навика, от които да се откажеш

Categories Кариери

Почти всяка сутрин се будим с мисълта как ни се иска да сме по-фокусирани, по-продуктивни, по-активни, по-успешни, по и по… нали? В предишна статия ти споделихме за навиците на успешните хора, а тук ще споделим с теб и кои са тези, които ти пречат.

1. Прекарването на много време в социалните мрежи

Фейсбук е супер, когато искаш да поддържаш връзка с приятели и семейство, но хората са склонни да прекарват прекалено много време в чатене, публикуване на снимки и гледане на meme-ове и смешни видеа. Отворил си приложението, само за минутка, за да направиш нещо конкретно, а в следващия момент осъзнаваш, че безцелно скролваш news feed-а от 15 минути.

Често заниманията ти се прекъсват от нотификациите, които получаваш и е много трудно да се концентрираш в работа или учене. Направи си услуга и влизай по-рядко. Обещаваме ти, че живота продължава, дори ако не си разбрал какво са правили приятелите ти в последните 2-3 часа.

2. Липсата на физическа активност

Много хора пренебрегват тренировките и физическата активност, заради натоварените си графици, било то на работа или в университет. Така е, когато си на бързи обороти не ти остава много лично време, но въпреки това можеш да отделиш една малка част от деня си, за да се погрижиш за здравето си. Дори да не можеш да посещаваш фитнес или някакъв спорт има безброй тренировки, които можеш да изпълниш в домашни условия за не повече от 20-тина минути рано сутрин или в края на деня.

3. Завистта

Някой много по-умен от мен е казал: “За да променим навиците си, трябва да изучаваме навиците на успешните около нас”. Колко често обаче ти се е случвало да погледнеш някой и дори несъзнателно да завидиш или да принизиш постижението на някой? “Той е стигнал до тук, само защото има връзки…” е едно от нещата, които всеки от нас е изричал поне няколко пъти. За да си успешен е трябвало поне веднъж да си на правилното място и покрай правилните хора. Потуши чувството на завист и се съсредоточи в това какво правят хората, на които искаш да подражаваш.

4. Отказът от критика

 

Мразиш когато хората те критикуват, нали? Да, може би, на всички ни е трудно да приемаме критика – просто така сме устроени. Важно е, обаче, да преглътнем егото си и да се изправим пред недостатъците ни, колкото може по-бързо. Един от най-добрите начини е като искаме обратна връзка за работата, която сме свършили.

5. Страхът от неуспеха

„Единственият, който няма да се провали в нищо е този, който нищо не е опитал.“ Всеки успешен човек има поне няколко грандиозни провала зад себе си, включително Илън Мъск и Доналд Тръмп. Не е важно да си прав и успешен във всяко начинание, което започваш. Трябва да си прав само един път, за да си гарантираш големия успех. Ще научиш повече, ако се опиташ и не успееш, отколкото ако седиш пред компютъра и си мислиш какво щеше да е, ако беше стартирал тази идея.

6. Отказът от промяна

Всеки иска да промени нещо в живота си, но страхът каква голяма промяна трябва да направи го притеснява. Промяната обикновено те кара да излезеш извън зоната си на комфорт, а всички знаем колко трудно е понякога това. И не, не можеш да промениш всичко наведнъж, а и не е нужно. Ако до сега не си спортувал със сигурност от “следващия понеделник” няма да можеш да тренираш по два пъти и да се храниш като атлет. Но това, което можеш да направиш е да се стараеш всеки ден да си с 1% по-добър от предходния. Всяка голяма промяна започва с една малка стъпка.

mm
Алекс Кондов е програмист, работил за различни стартъпи. От скоро участва в развитието на стартираща компания в сферата на земеделието. Извън това блогва и вдига тежки неща в залата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *