За дистанционната работа

Categories Кариери

Когато стане дума за работа повечето от нас си представяме: офис, бюро, работно време от 9 до 5… Но всъщност, в днешно време, много голям процент от хората работят дистанционно. Някои от тях са наети във фирми, други са фрийлансъри и тук идват няколко важни въпроса: Какви са плюсовете и минусите на дистанционната работа? Кой е по-добрият вариант: да работиш от вкъщи или в офис? Също така, добре ли е първата ти работа да бъде такава или е нужно първо да минеш през “старата школа”? В тази статия ще дам моите, по-скоро, разсъждения върху тези въпроси, вследствие на опита ми.

Както е ясно всяка монета има две страни, така и тази свързана с работата от вкъщи или от офис.

Дистанционната работа за начало е изключително удобна, разбира се, не за всички, но ако тя може да бъде свършена през компютър, а както напоследък става ясно доста от задачите могат да бъдат направени именно по този начин, то доста голям брой хора биха се възползвали, а някои вече го правят. И тук идва въпросът: “Какви са плюсовете?”

1.Гъвкаво работно време

Било то студент или човек със семейство, няма нищо по-хубаво от това да можеш сам да избираш в кои часови зони да работиш, така че да можеш да свършиш и други задачи, които нямат общо с работата ти през деня.

2.Самоконтрол

До голяма степен ти си основният си шеф и дистанционната работа те учи на това да бъдеш много дисциплиниран и да успяваш да си приоритизираш така времето, че да свършиш своите задачи за деня. Ако решиш все пак да се скатаеш, то или шефа ти, който независимо, че не виждаш или клиента ти (ако си фрийлансър) ще бъдат доста недоволни. Макар гъвкавото работно време, дистанционната работа изисква същата доза контрол и дисциплина, но най-вече от теб самия.

3.По-малко разсейване

Независимо дали решиш да работиш от вкъщи или да седнеш в някое кафене, дистанционната работа е самостоятелна работа. Нямаш нито колеги около себе си, нито шефове, само ти и компютърът ти. Това автоматично прави обстановката по-малко разсейваща (разбира се, ако си спазил горната точка и изключиш известията си от фейсбук ;))

4.По-малко стрес и по-висока продуктивност

Сутрешните пикови часове в големите градове, всъщност са изключително изнервящи, особено ако офисът е далеч от дома. Това само по себе си води до недоволство и загуба на продуктивност и мотивация за работа от самото начало на деня. Други случаи, които се избягват с дистанционната работа са недружелюбните колеги, което създава напрежение и постоянно отвличане на вниманието. Точно тук се появява и голямото предимство на дистанционната работа, защото човек сам решава в каква обстановка иска да работи, която да го предразположи, да увеличи продуктивността му и да се чувства добре.

5.По-добър баланс между работа и личен живот

Това е стремежът на всеки съвременен професионалист и често това се постига именно с дистанционната работа, която дава настроение за удовлетвореност от гъвкавото работно време, създаването на добра среда и съчетаването с личния живот.

До тук с плюсовете. Обаче, като всяка друга работа и тази има своите минуси:

1.Изолация

Макар и доста силна, тази дума се впива в съзнанието на някои хора, които работят дистанционно. Липсата на комуникация с мениджъри, колеги, клиенти, често пъти, създава чувство за изолация от света и хората. Работното място в офис среда води до нови запознанства и приятелства, което е и плюсът на стационарната работа.

2.Трудност в разделението на дома от работата

Когато работиш дистанционно и то от вкъщи, то понякога е доста трудно да се предразположиш за работа, тъй като това е мястото, в което по принцип си свикнал да си почиваш от нея. Затова е добре, ако вършите своите задължения от вкъщи, то да си създадете пространство, което да ви предразполага за това и да увеличите самодисциплината на макс, докато се превърне в навик.

3.Нуждата от висока самодисциплина

Дистанционната работа не е за всеки. Тя отнема много всеотдайност, самоконтрол и самодисциплина, за да се мотивираме да упорстваме сами себе си, за да свършим някоя задача, без да се поддаваме на разсейването от съседа, който прави ремонт, фейсбук, лаещото ни куче или мухата, която лети в стаята.

4.Лоша комуникация

Когато стане дума за дистанционна работа, то комуникацията с колеги и клиенти често пъти е чрез имейли или по телефона. При предаването на информация думите всъщност предават само 7% от посланието, останалите 93% се приемат от тона, жестовете на тялото, лицеизражението. Точно тези 93%, или в случаите на комуникация по мейли 55% се губят, което води до недобре предадена информация и неразбирателство, които съответно биха довели до по-големи конфликти.

5.Липсата на усещането, че си част от организацията

Когато работиш дистанционно, макар постоянната комуникация по имейли или по телефона, то никога нямаш пълният шанс да усетиш фирмата, за която работиш. Да разбереш напълно нейните ценности и душа. Когато си в офис, комуникацията с колеги и шефове ти дава доста голяма представа за това как е изградена фирмата и каква е нейната дълбочинна структура и дали всъщност тя отговаря на твоите ценности и вярвания и дали си на правилното място.

Както видя дистанционната работа има своите плюсове и минуси, както и работата в офис. Истината е, че всеки човек сам за себе си преценява кой от тези два варианта е по-удобен за него и го кара да се чувства по-добре. В моя случай се случи така, че първата ми работа беше дистанционна. Хареса ми с всичките плюсове и минуси, и наистина предпочитам този вариант на работа. Но!…Голямото НО – не и като първа работа. Това, което аз пропуснах, а бих искала да опитам е да усетя обстановката в една фирма, да срещна хората, с които работя очи в очи, да комуникирам с тях, да виждам проблемите и успехите в сегашния момент. Да усетя неформалната обстановка, както и формалната. Или с други думи да се докосна до сърцето на фирмата.

Като извод мога да кажа, че дистанционната работа е удобна за съвременния живот, от който всички ние сме част. Но “Старата школа” макар и в друг контекст, не случайно се нарича така. Това е принцип на работа изграждан с години и макар съвременните технологии да навлизат е добре да се вкуси и от това. Идеята е да опитваме постоянно от всичко, което ни се предлага, докато намерим това, което ни удовлетворява най-много. Давай смело, приемай всяка възможност и ако тя те кара да се страхуваш мъничко, то определено трябва да опиташ. Защото излизането от зоната на комфорт гради характера ти 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

mm
Дара е завършила бакалавър по "Мениджмънт" и
в момента работи в сферата на човешките ресурси. Ентусиазмът й се простира също така към дигиталния маркетинг, социалната психология и личния брандинг, както и към мини-йоркширските териери.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *