Отхвърляне-не толкова мръсна дума

Categories Кариери, Последни

Често се казва, че поколението Y се смята за специално – храбри герои на този труден свят. Може би това е вярно, защото, както много герои, аз имам своя помощник. Моят помощник притежава няколко качества, показани от добри приятели. Той е постоянен и лоялен като Робин. Подобно на Чубака, той почти винаги е до мен. Подобно на Джон Уотсън, той ме кара да мисля как мога да се представям по-добре. Но той също така ме кара да се съмнявам в способностите си. Той ме натъжава. Виждането му за моето бъдеще се различава от моето. Името на моя помощник е “отхвърляне”.

Връзката ми с отхвърлянето е като тази на Шрек и Магарето – то има умението да ме оставя безпомощна в блато от спецификациите на човек и формулярите за кандидатстване. Но отхвърлянето никога няма да успее да пробие слоевете ми кожа и да намери подслон в сърцето ми. Благодарение на отхвърлянето, развивам все по-дебела кожа.

Навсякъде, където погледнеш, има завършили, които се стремят към повишение, като развиват маркетингови стратегии, съобразени с клиентите и усъвършенстват точното съотношение мляко:вода:захар в идеалната чаша кафе на мениджъра си. Но когато все още трябва да се установиш на стълбата на кариерата, това може да е трудно за постигане. Така че разработих три начина да защитя самочувствието си, след като отхвърлянето го прави така нежелано.

1.Опитай се да не персонализираш отхвърлянето
В сегашния пазар на труда като дипломиран, получаването на отхвърляне не е защото не си способен, а се дължи повече на много други еднакво способни кандидати, точно като теб. И в крайна сметка на едно лице, което е малко по-способно от останалите. Само защото не си успял не означава, че не си ценен. Научи се от опита и го използвах занапред – скоро ще бъдеш този изтъкнат кандидат.

2.Поглеждай на неуспеха като част от успеха
Докато отхвърлянето на етапа на интервюто може първоначално да изглежда като неуспех, не е така. Ако това е едно от първите ти интервюта при твоя лов на работа, не забравяй, че присъствието ти в непозната и смущаваща ситуация изисква смелост и това е личен успех за теб самия. Ако това е едно от следващите, след дълга поредица отхвърляния, помисли колко устойчив си бил да продължиш да кандидатстваш въпреки тях. Преработвай мисловните си процеси, така че да не виждаш отхвърлянето в резултат на неща, които са се объркали – помисли вместо това за неща, които вървят добре. Помисли къде можеш да се подобриш; Дори изпрати имейл до интервюиращия, за да поискаш отзив.

3.Осъзнай, че си много повече от „безработен завършил“
В ерата на социалните мрежи, непрекъснато сме изложени на успехите на другите, което може да доведе до това да виждаме нашите постижения като прекалено малки. Автобиографията е по същество списък с постижения и получаването на отхвърляне понякога може да се окаже като невежество за тези постижения. Когато пишем автобиографията си, ние филтрираме постиженията си, включително и такива, които са важни за работодателя. Опитай се да напишеш лична автобиография на постиженията, които са важни за теб – да включиш неща, които са толкова големи, колкото печелене на бакалавърска или магисърска степен или привидно малки, като да носиш паяк навън. Отдели си време за размисли върху списъка си и да осъзнаеш колко си силен, за да преодолееш предизвикателствата, пред които си бил изправен.

4.И накрая, винаги помни: Твоята стойност като човек не се върти около твоя статус на стълбата на кариерата.

 

Автор: Joanne Sarginson

 

 

 

mm
Дара е завършила бакалавър по "Мениджмънт" и
в момента работи в сферата на човешките ресурси. Ентусиазмът й се простира също така към дигиталния маркетинг, социалната психология и личния брандинг, както и към мини-йоркширските териери.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *