Успешните хора не са надарени

Categories Кариери

Те просто са майстори в техниките за постигане на целите си.

Успешните хора не са по-умни. Те са по-умели в настройването и постигането на своите цели.

Каква е тайната за настойването на ефективна цел? – ще попиташ. Продължи да четеш…

По-долу са дадени четири прости стъпки за задаване на реалистични цели:

 

Стъпка 1: Поставяй си дългосрочни цели в НАЧАЛОТО

Да си създадеш списък с далечни цели е лесно. Пишем неща като:

-Да посетя Америка

-Да се науча да се гмуркам

-Да си намеря нова работа

 

В човешката природа е да мечтаем нашироко и да си поставяме нереалистични цели, които по-скоро не бихме постигнали. Докато гледаме този списък с възможности ние се чувстваме изпълнени. Но мечтите без план са нищо, освен приятна фантазия. Когато се носим по течението и не насочваме вниманието си към нещо конкретно, ще постигнем – нищо конкретно. Успелите хора започват с поставянето на дългосрочни цели, първо. Целите им са възвишени, но тук идва нещо важно, че те се движат систематично към постигането им – стъпка по стъпка. Настройването на дългосрочни цели те кара да погледнеш пътя до тях и да планираш бъдещето. Преследването на цели ни поддържа мотивирани, особено в сивото ежедневие и съпътстващите ежедневни задачи заедно с него. Има огромна разлика между това да кажеш: “Един ден ще стана успешен HR.” и “До 2020 ще завърша магистър по човешки ресурси и ще си намеря работа в тази област.” Първото твърдение е мечта, която няма твърда основа. Второто твърдение е дългосрочна цел, произтичаща от мечтата да се превърнем в специалист по човешки ресурси, но включва ясен и осезаем път за това как да стигнем до там.

 

Стъпка 2: Разчупи големите цели на малки парченца

Докато дългосрочните цели ни дават фокус и посока, краткосрочните ни дават нужния стимул.

След като си си задал дългосрочни цели, определянето на по-малки, краткосрочни цели е от решаващо значение, защото те ще ти осигуряват бързи победи и ти позволяват да изпиташ много „малки успехи“ по пътя към големия успех. Да си представим, че искаме да станем мотивационен лектор. Първо ще трябва да го разделим на по-малка цел, като първата ни публична изява да е след 2 години в София. След това го разбиваме още повече. Можем да започнем да ходим на лекции на друг подобен лектор и да се учим от него на всичко, за да научим максимално много за това как да говорим, как да жестикулираме, кога да накараме публиката да затаи дъх и кога да се разсмее. Можем да четем книги, да гледаме видеа, да репетираме и т.н. Да научим маркетинг стратегии за това как хората да научат за нас, как да поискат да дойдат да ни слушат и  все пак в един момент да създадем или да участваме в семинар или конференция, в която най-накрая публиката да е срещу нас. Ако не разрушиш голямата цел на по-малки и не си направиш план, е възможно много бързо да бъдеш пренатоварен и да се обезкуражиш. Мечтата ще си остане само мечта – нереализирана и  скоро ще потъне в миналото.

 

Стъпка 3: Задавай си SMART цели

Когато става въпрос за цели (малки и големи) използвай SMART структурата. Това означава, че целите ти трябва да бъдат:

Специфични (Specific)

Целта трябва да е в определена рамка, например “Искам да бъда известен.”, не е конкретна цел, но “Искам да бъда добре познат в Youtube” е вече специфична цел. Чрез идентифицирането на платформа, вече имаш посока. Можеш да започнеш като придобиеш умения в заснемането на видеа и редактиране им, което ще ти помогне да се фокусираш и да се движиш към целта си.

 

Измерими (Measurable)

Трябва да конкретизираш целта си. Използвай числа, вместо празни и безсмислени прилагателни. Ако продължим с примера за Youtube, задаването за натрупването на 10 000 събскрайбъри е измеримо в сравнение с “много” събскрайбъри. Това ще ти позволява да виждаш напредъка си по всяко време и да преценяваш къде точно се намираш в процеса на изпълнение.

 

Достижими (Аchievable)

Определенято цел се състои в това да се направи план, да се работи по него и реалното постигане на тази цел. Не може да се направи това, ако целта ти е невъзможна. Целта ти трябва да съответства на твоите възможности и ресурсите, с които разполагаш. Ако целта ти включва прекалено много ресурси, които не зависят от теб, по-добре не се захващай в този момент с това.

 

Съответстващи (Realistic, reasonable)

Съответната цел трябва да е важна за теб и да е разумна. Тя трябва да пребивава в сферата на реалността и да допълва други аспекти на живота ти. Ако трябва да направиш огромни количества непрекъснати жертви, може да се наложи да си зададеш въпроса „Струва ли си това?“ Трябва да се стремиш да постигнеш балансирано съотношение между усилия и възнаграждение.

Ако за печеленето на 10 000 абонати в YouTube, трябва да прекарваш 10 часа всеки ден в редактирането на видеоклипове, вероятно ще имаш проблеми с плащането на сметки, поддържането на взаимоотношения и достатъчното сън. Ако жертвите са нереалистични и цената е твърде висока, тогава твоята цел не е разумна.

 

Времеви (Тimely, trackable)

Целта, базирана във времето има определен краен срок. Трябва също така да планираш етапи по пътя и да си поставиш срокове, за достигането им.

По пътя към 10 000 You Tube аботинати можеш да зададеш тримесечен срок за 2 000. Това ще ти помага да проследяваш и да коригираш напредъка си, докато работиш за постигането на целта си.

 

Стъпка 4: Преразглеждай дългосрочната си цел периодично (поне два пъти в годината)

Успехът е динамичен процес, който изисква постоянно пренастройване и преизчисляване. Преразглеждай често целите си, за да си сигурен, че все още вървиш в правилната посока и спазваш SMART структурата. Целите диктуват твоите действия и посоката ти. Регулирай плана и процесите, когато е нужно, но винаги поддържай лазерното фокусиране върху целта си и не се примирявай. Ще има трудни моменти и подхлъзвания, но трябва да ги превъзмогнеш и да продължиш напред към наградата.

 

….И преди да се усетиш ще си превърнал мечтата си в реалност.

 

mm
Дара е завършила бакалавър по "Мениджмънт" и
в момента работи в сферата на човешките ресурси. Ентусиазмът й се простира също така към дигиталния маркетинг, социалната психология и личния брандинг, както и към мини-йоркширските териери.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *