10 най-често задавани въпроса по време на интервю

Categories Кариери

Най-добрите отговори, които можеш да дадеш са тези, които са свързани директно с длъжността, за която кандидатстваш. Има много проучвания относно качествата, които работодателите търсят в един кандидат, но най-често срещаните са: адаптивност, комуникация, работа в екип, решаване на проблеми, управление на времето, дигитални умения, ориентираност към клиента.

 

1.Разкажете ни за вас? – Това дори може да се нарече не въпрос, а покана да споделиш твоето мнение за това какво втеотличава и те прави силен кандидат за конкретната позиция. Най-важното е, че тук можеш да се различиш от другите кандидати.

2.Защо трябва да наемем точно вас? – Отново доста общ въпрос, който дава възможност да изпъкнеш сред тълпата и да покажеш на интервюиращия как можеш да помогнеш на фирмата. Ключът тук е да бъдеш максимално специфичен. Разбери защо търсят човек за тази позиция и какви знания трябва да има той и кажи каква болка точно можеш да излекуваш на компанията. Бъди кандидата, който може да реши дадения проблем.

3.Какви са силните ви страни? – Когато ти се зададе този въпрос, имай предвид, че те очакват да чуят тази твоя силна страна, която ще е в полза на тяхната фирма. Тоест, ако си си написал добре домашното и си проучил, трябва да си подготвен със силна твоя страна, която ще ги впечатли. Това е шансът ти да разкажеш за някой свой успех. С този въпрос и отговора от твоя страна ти си този, който ще насочи интервюто към определена посока.

4.Споделете своя слабост? – Всеки има слаби страни, затова не казвай, че и ти нямаш такива. Когато се стигне до въпрос засягащ именно тях, използвай вече поправена слабост, научен урок, спомени нещо, което искаш да подобриш и план как да го направиш.

5.Защо искате да работите за нас? – С този въпрос мениджърът иска да чуе твоите мотиви и да разбере дали искаш длъжността заради заплата или виждаш себе си като неразделна част от компанията и искаш да се развиваш заедно с нея. В същото време помага на интервюиращия да разбере как твоите искания съвпадат с техните нужди.

6.Защо напуснахте последната си работа? –  Този въпрос наистина може да стресира кандидата. Ако си бил уволнен от последната си работа, то трябва да преглътнеш гордостта, да бъдещ честен и да кажеш какво си научил. Ако си напуснал доброволно, обясни защо. Например: Можеш да кажеш, че имаш’ нужда от ново предизвикателство. (Съвет: Предизвикателство, което фирмата, за която кандидатствате предлага). Освен това думи като “бюджетни съкращения”, “лоша икономика” са добри защити, ако са верни за напускането на предишната ти работа. ( Съвет 2: Не говори за мениджъри или други висши служители в предишната организация, за която си работил с лошо. От една страна ще говори зле за теб, от друга интервюиращият ще се зачуди дали не би говорил така и за него.)

7.Кое е най-голямото ви постижение? – Въпрос изискващ отговор подобен на “Какви са силните ви страни?”. Добре е да избереш постижение, което показва качествата, които притежаваш и те отговарят на изискванията на компанията.

8.Разкажете ни за момент, в който сте били под напрежение или сте били изправени пред някакво предизвикателство в работа. Как се справихте? – Един от поредните и винаги прилагащи от интервюиращия въпроси. Тук е важно да разкажеш за “история на успеха”. Като приказка с щастлив край. Бъди конкретен и кратък. Използвай метода S.T.A.R. – situation, task, action, result.

9.Къде се виждате след 5 години? – Този въпрос храща доста неподготвени повечето от кандидатите. Макар да изглежда простичък на повърхността, когато покопаем ще открием някои капани, на които е възможно да се попадне. Трябва да покажеш, че си амбициозен, но в същото време, че не летиш в облаците. Когато отговаряш демонстрирай ангажираността си към позицията, за която кандидатстваш.

10.Имате ли някакви въпроси към мен? – Тук ще дам директни примери:

Кои са най-често срещаните проблеми в работата (продажба, производство,реклама и дизайн), с които ще се сблъскваме?

С каква отговорност ще разполагам?

Какви промени предвиждате да се случат във фирмата ви през следващата година?

Не задавай въпроси относно заплащането на първото интервю, освен ако те не засегнат темата.(Ако го направят, прехвърли топката в техните ръце и нека те ти дадат отговор за това колко предлагат. Ако все пак настояват, дай точна цифра. Не използвай диапазон от-до, показва несигурност. Точната сума ще покаже, че знаеш цената си.)

 

mm
Дара е завършила бакалавър по "Мениджмънт" и
в момента работи в сферата на човешките ресурси. Ентусиазмът й се простира също така към дигиталния маркетинг, социалната психология и личния брандинг, както и към мини-йоркширските териери.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *