10 факта за успешните хора и техните ритуали

Categories Кариери

Достъпът до наистина успели хора може да ти донесе уникална информация за това какви са всъщност, какво ги прави толкова издръжливи и най-вече какво ги прави толкова успешни и продуктивни.

“Whenever you see a successful person, you only see the public glories, never the private sacrifices to reach them.” –Vaibhav Shah

Ето и няколко интересни факта за тях:

1. Те се фокусират върху минутите, не часовете.


Повечето хора разпределят задачите си по часове, но наистина успелите знаят, че имат 1 440 минути всеки ден и че няма нищо по-ценно от времето. Парите идват и си отиват, но изгубеното време никога не може да бъде върнато.

2.Фокусират се върху едно нещо


Наистина продуктивните хора знаят техния “Най-важен таск” и работят върху него един-два часа сутринта, без прекъсване. Каква задача ще донесе най-голяма полза за постигането на целите ти? Каква успеваемост трябва да постигнеш, за да те повишат на работа? Това е нещото, на което трябва да отдадеш сутрините си.

3.Те не използват To-Do Lists


Изхвърли списъка си и вместо това нагласи всичко в календара си. Оказва се, че само 41% от задачите написани в списъка се изпълняват до край. А всички тези неизпълнени задачи водят до стрес и напрежение, защото товарят ума ти, докато не ги довършиш. Наистина продуктивните хора, поставят всичко в календара си и работят по изпълняването му.

4.Те побеждават отлагането  с ‘пътуване във времето’


Твоето бъдещо Аз не може да му се има доверие. Това е защото сме доста непостоянни. Купуваме си зеленчуци днес, защото сме решили, че ще ядем цяла седмица салата, а след няколко дена изхвърляме гниещия айсберг. Успешните хора осъзнават какво трябва да направят сега, на момента, за да са сигурни, че бъдещото им аз ще действа в правилната посока. Предвиди как би могъл да се саботираш в бъдеще и намери решението днес, за да победиш бъдещото си Аз.

5. Те поглеждат мейла си в определени часове от деня
Наистина продуктивните хора не поглеждат постоянно мейлите си през деня. Те не отговарят на всяка вибрация или позвъняване на телефона, за да видят кой им е писал. Както всичко останало те планират времето, в което ще поглеждат съобщенията/мейлите си, така че да са максимално бързи и ефикасни. За някои това е само веднъж на ден; за други е сутрин, следобед и вечер.

6.Те избягват срещи “на всяка цена”


Марк Кюбан дава своя продуктивен съвет:“Никога не приемайте среща, освен ако някой не ви пише чек”. Срещите са всеизвестни като “time killers”. Започват късно, неправилните хора са в тях, въртят се около грешните теми и протичат дълго. Добре е да се избягват и да се запазват само наистина важните. А ако имате такава, то е важно тя да е кратка и по темата.

7. Те казват “не” на почти всичко


Милиардерът Уорън Бъфет казва “Разликата между успешните и наистина успешните хора, е че наистина успешните казват “не” на почти всичко”. А Джеймс Алтъчър допълва този съвет с: “If something is not a ‘Hell Yeah!’ then it’s a no.” Помни имаш само 1440 минути на ден. Не ги давай така лесно.

8. Те следват правилото 80/20


Известен като принципът на Парето, в повечето случаи, 80 процента от резултатите идват от само 20 на сто от дейността. Ултра продуктивните хора знаят кои дейности носят най-големите резултати. Съсредоточи се върху тези и игнорирай останалите.

9.Те докосват нещата само по веднъж

Колко пъти си отворял дадено съобщение, след това го оставяш, само за да се справиш с него отново по-късно? Колко често четеш електронната си поща и след това я затваряш и оставяш мейла в пощенската си кутия, за да се справиш с него по-късно? Силно успешните хора се опитват да го „докоснат веднъж.“ Ако е възможно, за по-малко от пет или десет минути – каквото и да е – те се справят с него точно тогава и там. Това намалява стреса, тъй като няма да бъде в дъното на съзнанието ти и е доста  по-ефективно, тъй като няма да се налага да се занимаваш отново или да правиш преоценка на позицията си в бъдеще.

10.Имат си сутрешен ритуал


Повечето от успешните хора следват няколко основни стъпки, включвайки пиене на вода, здравословна закуска и тренировка, а зареждат съзнанието си с четене на нещо мотивационно или интересна статия.

Всеки човек следва определени правила и навици в ежедневието си, но това, което се забелязва е, че наистина успешните знаят, че най-ценния ресурс е времето и го използват максимално добре за постигането на личните си цели, които ги правят така успешни.mm
Дара е завършила бакалавър по "Мениджмънт" и
в момента работи в сферата на човешките ресурси. Ентусиазмът й се простира също така към дигиталния маркетинг, социалната психология и личния брандинг, както и към мини-йоркширските териери.

1 thought on “10 факта за успешните хора и техните ритуали

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *