5-те умения, които ще са нужни на всеки млад човек, за да успее

Categories Кариери

Някъде прочетох фразата:


“20% от знанията ти идват от класната стая и 80% от работата ти.”

и колкото повече се сблъсквам с реалността, толкова повече се убеждавам, че това е точно така. Повечето знания, които на днешна дата имам всъщност са дошли от моменти извън класната стая, като: работа, разговорите с хора, които вече са минали по моя път, събитията, на които съм присъствала и целите, които са в процес на изпълнение, както и пречките, пред които се изправям заедно с тях.

И докато вървя по този път, осъзнавам, че има 5 умения, върху които със сигурност трябва да се работи всеки ден и ще ти помагат в доста ситуации. Ето и кои са те:

1.Създаване на връзки


Макар често пъти думата “връзки” да се възприема като лошо понятие, то всъщност създаването на такива се оказва едно от най-ценните умения на успелите хора или тези, които са в началото на кариерата си. Почти всяка работа или друг тип възможност, която ти се предлага, доста често се появява заради създаването на даден контакт с човек, който по един или друг начин ти е помогнал за това. Може би, в училище не сме го разбирали напълно, но колкото повече навлизаме в света на възрастните, толкова повече се сблъскваме именно с този факт, че връзките са един от най-ценните ресурси, които можем да имаме.

Как да развиеш това умение: Започни да общуваш с хората в университета си – колеги, преподаватели; започни да ходиш по събития – говори с хора от публиката или заговори някой от лекторите. От една страна, ако си по-интровертен тип ще ти помогне да излезеш от черупката си и да развиеш комуникативните си умения, от друга ще започнеш да си създаваш мрежа от контакти, като част от тях със сигурност ще са ти в полза в даден момент от живота ти.

2. Презентационни умения

Вследствие на мноого проучвания, публичното говорене все още е страх №1 на хората.  Но в бизнес средите, това е едно от уменията, които задължително трябва да се притежава, за да бъдете успешни. Да имаш добри презентационни умения ти помага да приключиш сделка, да направиш следващата кариерна крачка, да водиш ефективно срещи, да комуникираш идеи и още много. Ако успееш да станеш добър презентатор, то това ще ти помогне да разшириш професионалните си възможности и ще успяваш в много ситуации, в които други не биха могли.

Как да развиеш това умение: Търси колкото се може повече варианти да говориш пред хора. В моя университет имахме безброй курсови всеки семестър, които екипно трябваше да защитаваме с презентация. Разбира се, почти никой не обича да говори пред хора, дори ако са познати лица. Точно тези, обаче, са идеалните моменти да се упражняваш и истината е, че не си личи чак толкова много, че си притеснен – повярвай ми 🙂


“Единствения начин да преодолееш страха си от нещо е да го правиш, докато не спреш да се страхуваш.”

3.Добро писане


Тъй като голяма част от днешната комуникация е невербална и най-вече чрез мейли, съобщения и социалните мрежи, твоята репутация силно се влияе от начина, по който пишеш. Всички ежедневно си пишем с приятелите си във Фейсбук или Вайбър и много много не ни пука колко правилно пишем. Но, когато става въпрос за кариерно развитие, нещата стоят по друг начин. Може да звучи смешно, но това да пишеш добре – граматически и пунктуационно правилно, е изключително важно. Сигурно сега си мислиш: “Ама, аз си пиша правилно.” и аз мислех така, но се оказа, че доста неща не са били от най-правилните. Сега, просто се контролирам с една идея повече.

Как да развиеш това умение: Един от най-добрите начини за това е като четеш, особено, ако имаш фотогенична памет. Другият вариант е, разбира се, да проверяваш, когато силно се колебаеш за нещо. Тук не става въпрос да се превръщаш в редактор, а просто да не губиш тренинг в правилното писане с точки, запетаи, пълни и кратки членове, които често пропускаме в чата във Фейсбук.

4.Общуване


Едни от най-успешните хора твърдят, че комуникирането на правилната информация, в правилното време и по правилния начин създава възможности за хората да се съберат заедно и да посрещат предизвикателствата. За да се превърнеш във велик комуникатор, трябва първо да бъдеш голям слушател. Когато някой говори, в човешката ни природа е заложено да си мислим как да отговорим на това, вместо наистина да чуем това, което искат да ни кажат. Съсредоточи се върху усъвършенстване на процеса на комуникация и ще видиш как вече ще си по-малко неразбран и повече слушан.


Как да развиеш това умение: Активно работи върху това да развиеш уменията си за слушане, когато общуваш с другите. Когато се научиш на това, ще усетиш как отговорите ти ще са доста по-ефективни по време на разговора.

5.Управление на времето
Закъснението, пропускането на крайни срокове и започването на задачи в последния момент е най-добрия начин да намалиш доверието в очите на другите като професионалист. Всеки има зает живот, но подписа на един професионалист е да управлява добре времето си, като планира добре задачите си. Възползвай се от днешната технология и подреди всеки таск по график.

Как да развиеш това умение: Започни да казваш “не” на доброволчески ангажименти и създай “марж” в графика си, който да ти гарантира изпълнението на всички задачи.

Докато учим, не се замисляме как реално създаваме навици, които не след дълго се оказват капан, който ни дърпа надолу. Всички сме минали през периода, в който имаме да учим за контролно, курсова или изпит и някак, все тогава, се случва, че трябва да почистим, подредим, гледаме новия сезон на GoT, празнуваме рождения ден на приятел и прочие. Което е супер… Но е важно да си създадем и навик да развиваме точно тези 5 умения, които докато учим не смятаме за важни, но после се оказва, че са основния набор от инструменти, които ще ни помогнат да сме успешни. Направи малката промяна днес и не след дълго ще ти се отплати -тройно! 🙂

mm
Дара е завършила бакалавър по "Мениджмънт" и
в момента работи в сферата на човешките ресурси. Ентусиазмът й се простира също така към дигиталния маркетинг, социалната психология и личния брандинг, както и към мини-йоркширските териери.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *