Подкаста е нещо като радио предаване.

В нашия си говорим за кариери, развитие, тренировки и как да съберем първи рунд финансиране от сватба.

#13 Uncensored – Попитайте ни всичко

Сезон 1 Епизод 13

В Uncensored епизодите взимаме въпроси от слушателите ни и им отговаряме честно и без предварителна подготовка. С цел дължината на епизода да е в рамките на нормалното отговорихме само на някои от въпросите. С останалите ще продължим в следващия Uncensored. Темите, които засегнахме са:

– По колко часа спим?
– Как разпределяме времето си и как намираме време за нещата, които обичаме?
– Какво правим когато ни липсва мотивация?
– Колко често тренираме?
– Най-полезното събитие, на което сме били?
– Каква е крайната цел на подкаста, за която не говорим открито?

#12 Deep Dive – Технологиите и продуктовото позициониране на Apple

Сезон 1 Епизод 12

На фокус този път е първата трилионна компания в историята – Apple Inc. През призмата на всеки един от нас обсъждаме какво отличава този гигант и продуктите му от тези на конкуренцията. Тенденцията е, че цифрите казват най-много – какви са печалбите през последното тримесечие и кой продукт оглавява класацията?

Какво различава Apple от другите технологични компании, за да се харесат на нетехническия потребител? Говорейки за отличителни белези, няма как да не споменем решенията им относно дизайна на устройствата и User Experience-a. За финал поглеждаме под капака на последните им смартфони с цел да открием подобренията, на които крайният потребител не обръща внимание.

#11 Deep Dive – Какво следва за Тесла и Илън Мъск

Сезон 1 Епизод 11

Както споменахме в предишния епизод, ще разнообразим съдържанието в подкаста значимо. В „Deep Dive” епизодите ще хващаме някаква нашумяла тема и ще я разнищваме по-подробно. С оглед на вълнуващите неща случващи се около Тесла в последно време, нямаше как да пропуснем възможността да ги обсъдим. Соларни керемиди, сменящи се батерии и усъвършенстван автопилот. Как един Туийт доведе до отстраняването на Мъск като председател на борда на директорите? Защо се стигна до там и какво следва за напред?

PS: Не поемаме никаква отговорност за инвестиционните ви решения

#10 – What’s Next?

Сезон 1 Епизод 10

В този епизод Любо и Алекс заемат сцената. В експлозивна и по-дълга серия обсъждаме темите, за които не остава време в по-сериозните ни епизоди.

Пресконференцията на МакГрегър и Хабиб в Ню Йорк. Dungeons & Dragons и какво е да си рицар на частна практика. Правим дълъг Q&A с въпроси от слушателите. Какво следва за подкаста от тук нататък и какво сме запланували за следващите месеци. Кариера в България и кариера в чужбина. Що е то личен брандинг. ТРЕНИРОВКИ!🏋️‍♀️ Какво научихме от първия си шеф и как се справяме с лоши работодатели.

#9 – Как да намеря това, което искам да правя

Сезон 1 Епизод 9

Обсъждаме кой какво е свършил напоследък. Хабиб срещу Макгрегър. Как интересите ни като деца могат да са ни полезни като по-големи? Как да експериментираме, когато нищо не ни влече? Колко са важни мненията на останалите? Кога да се вслушваме в тях и кога не? Дали Матей ще направи новия брандинг на подкаста? Ще разберете в деветия епизод!

Ресурси
 • Create the Life You Want to Live Joe Rogan и Dan Carlin имат вдъхновяващ разговор, за това как да създадеш живота, който искаш да живееш

#8 – Какво ни прави креативни?

Сезон 1 Епизод 8

Първият ни епизод с ново интро! Обсъждаме колко е важно да тренираш креативността си. Различните ни начинания като по-малки и какво сме научили от това – брейкденсинг, рисуване. Как прилагаме креативност в професиите си в момента? Какво е да си финансов детектив? Къде се застъпват творчеството и програмирането? Ще разберете в този малко по-различен епизод.

Ресурси

#7 – Грешките, които правим на работа

Сезон 1 Епизод 7

Никой не е перфектен. Пак говорим за грешки, но този път конкретно на работното място. Кои са най-често срещаните грешки в сферите, в които работим? Какви грешки правим ние? Какво можем да научим от тях? Ще успее ли Любо да закрие епизода? Слушайте, за да разберете!

Ресурси
 • Extreme Ownership TED Talk на Джоко Уилинк за поемането на отговорност при грешки

#6 – Как изкарахме първия си лев

Сезон 1 Епизод 6

Обсъждаме генерирането на финикийски знаци. Къде и как изкарахме първия си лев. Как се справяхме с крехките ни финанси по време на следването. Какво сме научили и каква е разликата от тогава до сега.

Ресурси
 • The Big ShortФилм възхваляван за нестандартните начини, по които описва финансови инструменти

#5 – Стартъпи

Сезон 1 Епизод 5

Какво представляват стартъп компаниите? Обсъждаме плюсовете и минусите да работиш в такава среда. Кои уроци можем да приложим на работното си място, независимо от типа на компанията, в която работим. Доколко е реалистичен сериалът Silicon Valley? Първи опит за нещо като интро.

Ресурси
 • Silicon ValleyПародиен сериал за стартъп културата в силициевата долина

#4 – Провали

Сезон 1 Епизод 4

Всеки се проваля – в работа, в личен план, в диетата. Причината тези думи все още да носят такъв силен негативен заряд, при положение, че е нещо неизбежно. Начините да се изправим на крака след силни неуспехи. Обсъждаме известни провали в световен мащаб и резултатите от тях. Правим post mortem на проект, по който работихме преди няколко години.

Ресурси

#3 – Work Life Balance

Сезон 1 Епизод 3

Както супергероите балансират обществения с тайния си живот, така и ние трябва да балансираме работата с личните си ангажименти. Къде избледнява чертата между двете? Кога работата вреди на личния ни живот? А кога обратното? Кога Матей ще дойде навреме за подкаста? Слушайте, за да разберете!

Ресурси
 • The One Thing Как да намерим едното нещо, което ни дава най-много стойност и да се концентрираме върху него
 • Detach Клипа, в който Джоко Уилинк разказва как да мислим трезво в дълбоко емоционални ситуации
 • Джеф Бейзос за уърк-лайф баланса Джеф Бейзос говори за това как трябва да има синергия между личния живот и работата
 • IFTTTРецепти за автоматизация на различни процеси в ежедневието

#2 – Интервюта

Сезон 1 Епизод 2

Истории за интервюта за работа от четири различни сфери. Разказваме си успехите, издънките и куриозите. Споделяме съвети от кухнята – такива, които работят. Пускаме по-добри шеги.

Готини въпроси, които да зададете по време на интервю:

 • За да разберете какво е уникално за една компания: Какво е нещото, което се случва в компанията, което не би се случило в друга компания?
 • За да разберете какви са проблемите в организацията и дали хората имат глас: Ако можеше да промените едно нощо в компанията какво би било то, и как бихте го променили?
 • За да изразите визуално, това което не може да се види в компанията: Можете ли да опишете компанията като картина?

 

Ресурси
 • Google Interview Questions Подбор от интересни въпроси, които Google задават на интервюта.
 • Ферми проблеми как да решаваме сложни проблеми с прости изчисления и логика
 • Zero to One Книгата на Питър Тийл
 • Dune Една от класиките в Sci-Fi жанра

#1 – Образование

Сезон 1 Епизод 1

Поради технически затруднения, този епизод ще го водим втори пилотен. Говорим си за образование – много болна тема за всички. Разликите между следването в България и чужбина. Патриотизъм. Някои от трудните решения в „mid-20s“

Ресурси
 • Why we do what we do | Tony RobbinsОтносно цитата на Тони Робинс, че хората предимно страдат във въображението си, отколкото всъщност в реалността.
 • Into the WildФилмът който споменахме когато говорехме за това как отдалечаването от познатото може да помогне за преоткриването на себе си
 • Do schools kill creativity? | Sir Ken RobinsonИмето си казва всичко
 • The surprising habits of original thinkers | Adam GrantКак procrastination помага за изпълняването на креативни таскове
 • The Four Hour WorkweekКнигата на Тим Ферис за "важността" да работим по-малко но стойностно.

Пилотен епизод

Сезон 1 Епизод 0

В пилотния епизод на подкаста на The Savage Mind подготвяме сцената. Разказваме за нас с по няколко думи, говорим за тежки книги и разни мъдри мисли, които ни държат будни нощем. Защо трябва да си повтаряме думата „добре“ по-често и какви са уменията на бъдещето.

Ресурси